IMG 20130925 WA0000De afgelopen weken stonden in het teken van ons bezoek uit Nederland! Wat een geweldig weerzien was dat: Birgittes vader, broer en schoonzus kwamen 2 weken! We hebben een prachtige tijd met elkaar gehad. De kinderen hadden 3 extra dagen vrij gekregen, zodat we de eerste dagen met elkaar erop uit konden gaan. Daarna moesten ze weer naar school. Verder was het prachtig dat we zo samen de veertiende verjaardag van Levi konden vieren. In dat weekend ervoor zijn we naar een wildpark geweest, waar we 1 nachtje geslapen hebben en wakker werden gebruld door de neushoorns. Ook hebben we voor het eerst leeuwen gezien, wat een machtige dieren zijn dat!!IMG 20130925 WA0001

Leví's verjaardag hebben we bij de beek gevierd: taart, cadootjes en kaartjes uit Nederland, zwemmen, barbequen en tot slot een kampvuur! Ook een topdag dus....

 

Erik & Nynke sliepen in onze tent bij ons in de tuin, ze hadden een zelfgemaakte douche tussen de bomen gemaakt en hebben heerlijk kunnen kamperen. Wel lastig dat ze op een berg sliepen, vooral 's nachts uitkijken dat ze er niet vanaf gingen rollen. Opa Lex sliep in het gastenverblijf en heeft zich prima vermaakt, veel vogels gespot en genoten van de kleinkinderen.

IMG 20130925 WA0003We zijn ook met ze naar het Social & Health Centre geweest, dus naar de kleine kinderen van Nkwalini, waar de kids zo blij waren met wat extra aandacht en een ballon. Ook zijn we een paar keer naar Petros & Elisabeth geweest, kennis maken met hun kinderen, maar ook mee op huisbezoeken van de weduwen. Deze vrouwen hebben het erg moeilijk in Swaziland. Veel van hun kinderen zijn overleden aan Aids en ze dragen dan de zorg voor de kleinkinderen, maar krijgen amper steun van de regering. Het is dus echt overleven voor deze vrouwen. Ze wonen vaak in armoedige, gammele modderhuisjes en moeten maar zien dat ze zich redden. Op zo'n moment komt er heel wat nood op je af, waar deze vrouwen dagelijks mee te maken hebben: gezondheid, schoolgeld van de kleinkinderen, electriciteit (de regering heeft wel een paal neergezet, maar ze moeten er zelf voor zorgen dat ze het in de huizen krijgen), de regen die binnenkort gaat komen en delen van hun huisje kan wegspoelen, open vuur (en de rook) wat zonder schoorsteen in de huizen wordt gestookt.

IMG 20130925 WA0002Ook in Nkwalini (onze community) wonen deze weduwen en hebben Anne, Nynke en opa Lex ze op een middag bezocht.Een vrouw zamelt glazen flessen in, deze wast en spoelt ze schoon met rivierzand. Daarna slaat ze deze in stukken en het glas verkoopt ze, dat is inkomen. Zelf woont ze met 9 anderen in een tent, omdat haar huisje niet meer betrouwbaar is. Ze hebben ook een weduwe ontmoet, die zo blij was om Anne weer te zien. Anne bezocht deze mensen regelmatig tijdens de DTS en had al heel wat gesrpekken met haar gehad. Ze was ondanks haar armoede, zo blij en straalde helemaal toen ze over Jezus en de bijbel begonnen te vertellen.

De dochter van Elisabeth, haar naam is Grace, was zwanger en zou in november een baby krijgen. Maar vorige week werd ze met buikpijn opgenomen in het ziekenhuis en heeft ze totaal onverwachts een gezonde zoon Bandile, op de wereld gezet! Normaal gewicht en de volgende dag mochten ze weer naar huis. Wat een voorrecht om ze veilig thuis te mogen brengen en dit prachtige wonder vast te mogen houden. Ook met Grace gaat het goed, een paar dagen later deed ze alles alweer.

De kinderen zijn bezig met hun laatste term, in november zullen Ruben & Levi hun laatste examens moeten maken.

Anne heeft het theoretische gedeelte van de DTS (bijbelschool) afgerond, hij is nu een week op outreach in een afgelegen gebied in het noorden van Swaziland. Daarna gaat het team naar Mozambique en Johannesburg, maar dan blijft Anne thuis. Hij gaat nog wel 2 weken mee op outreach naar Witrivier, in Zuid Afrika.

Opa heeft geregeld dat we DSTV hebben, dat betekent dat de kinderen weer TV kunnen kijken: voetbalwedstrijden, National Geographic en Disney zijn favoriet.

En toen kwam het afscheid in zicht. Dat valt niet mee als je samen zo'n mooie tijd hebt gehad, ook voor de kinderen was het echt even wennen dat opa, Erik & Nynke weer naar huis gingen. Wat hebben we genoten van hun gezelligheid en het samen zijn!! Ook voor Binky was het raar dat de tent er nog wel stond, maar ze niet meer iets lekkers kreeg....

Tot slot willen we jullie bedanken voor jullie meeleven, steun en gebed. Willen jullie bidden voor de (verborgen) nood, die we steeds meer zien. Voor wijsheid en dat we de juiste prioriteiten zullen stellen? We zouden ook graag gebed willen vragen voor de kinderen, soms is het best moeilijk en missen ze Nederland en hun vrienden/familie echt! Deze tekst uit Psalm 82:3-4 willen we jullie meegeven om eens over na te denken, want ook in Nederland zul je hiermee te maken krijgen:

 "Doe recht aan weerlozen en wezen, kom op voor verdrukten en zwakken, bevrijd wie weerloos zijn en arm, red hen uit de greep van wie kwaad wil."

 

Liefs en Gods zegen van ons 5: Anne, Birgitte, Ruben, Levi & Jessie