Deze kinderen zijn ‘bestempeld’ als ‘most vulnerable’ (meest kwetsbaar) van Nkwalini en omgeving. De juf liet me de lijst met namen zien, achter iedere naam stond wie hun ‘verzorger’ was. Daar staan een paar namen met: ‘moeder’ of ‘vader’. Maar veel namen met: ‘oma’. Soms zie je een naam, waar ‘zus’ achter staat. Dus ik vroeg de juf hoe dat zat. Veel van deze kinderen zijn wees, soms zorgt hun eigen oma voor ze, maar vaak is het gewoon een oma uit de buurt. Er zijn ook kinderen, die samen met hun broers en zussen wonen, hier zijn dus geen volwassenen. Als er wel een vader/moeder is, is deze vaak zelf ziek of niet in staat om goed voor het kind te zorgen.

Al deze kinderen kunnen het schoolgeld niet betalen en worden ondersteund door een kerk in Mbabane. Deze hebben er ook voor gezorgd dat ze schooluniformen hebben, omdat veel kinderen amper of slechte kleding dragen. Van de 35 kinderen, slikken er 7 medicijnen, dit omdat ze HIV positief zijn. Het is belangrijk dat ze goed eten bij het nemen van deze medicijnen, maar dat valt nog niet mee, want vaak is er geen eten.

Van 1 meisje van 7 jaar weet de juf dat ze verkracht is. De dader is opgepakt.

De kinderen hebben allemaal een eigen boekje, waarin ze tekeningen mogen maken of mogen schrijven als ze dat kunnen. De juf heeft onderwerpen, zoals: “Dit ben ik” of “Dit is mijn huis”, “Dit vind ik leuk” of “Dit vind ik moeilijk”. Ik heb een paar boekjes ingekeken, wat ze niet leuk vonden: “Als ik honger heb.”

Ondanks al deze ellende, is dit een super leuke groep. Ze zijn zoals kinderen kunnen zijn: heerlijk enthousiast, druk en speels. En ze zijn gek op aandacht. Ze genieten enorm van een knuffel of een positief woord. Gelukkig krijgen de kinderen op school een warme maaltijd en hebben ze echt een lieve en goede juf. En wat zo belangrijk is voor deze kinderen: de juf leert ze dat God van hen houdt, dus dat ze kostbaar & geliefd zijn in Zijn ogen!!