Anne is nu bijvoorbeeld bezig bij Petros met een grote moestuin, die het hele jaar door zelfvoorzienend moet gaan worden. Met deze “voorbeeld” tuin willen we ook buren, familie en vrienden laten zien en leren hoe ze zo’n tuin ook bij hun thuis kunnen beginnen. Groente en fruit wordt namelijk niet geteeld, vaak alleen mais en aardappelen, waardoor het eten heel eenzijdig is. Na de tuin zal Anne beginnen aan de kippenren, waar legkippen en kippen voor in de pan hun behuizing krijgen. Dus directe eerste levens behoeften naast bureautjes, tafels en kasten timmeren en Birgitte is op dit moment vooral actief met lesgeven op een Social & Health centrum en op de preschool. Voor ons is Bijbels onderwijs belangrijk, mede ook gezien alle sterke animistische invloeden die de Swazi cultuur met zich mee brengt. Ze probeert hen ook iets passends bij het onderwerp mee te geven, van kleurplaat tot mutsjes oid.


Veel van de kinderen die we treffen hebben al heel wat mee gemaakt en wat we heel graag doen is om ze te laten genieten en lachen. Dus ons Fun en Happiness uit zich dan ook in spelletjes met ze doen en ze te knuffelen. Ze vooral veel liefde en aandacht geven, waar ze zo’n tekort aan hebben.


Ruben en Levi willen ook graag starten. Ruben wil de oudere kinderen computerles gaan geven en helpt mee sportdagen te organiseren. En Levi wil gaan vissen met liefhebbers, zodat ze plezier hebben maar ook extra eten. Verder is hij onze tuinman en is hij betrokken met het moestuinproject.


Een ding is zeker, er liggen ontzettend veel uitdagingen en noden en het valt niet altijd mee om goede keuzes te maken waar te beginnen. Onze keuzes maken we in eerste plaats door te kijken waar ons hart het meest naar uit gaat. Het heeft vaak direct raakvlak met een van de 3 belangrijke pijlers in ontwikkelingswerk te weten;  onderwijs, gezondheidzorg en zelfvoorzienende landbouw.