Zeewoldens gezin volgt hun hart naar Swaziland


Het gezin Van der Zaag, met vader Anne, moeder Birgitte en kinderen Ruben, Levi en Jessie gaan, na 13 jaar, Zeewolde verruilen voor Mbabane, de hoofdstad van het koninkrijk Swaziland in Zuid-Afrika. Daar gaan zij zich vestigen bij Youth With a Mission (YWAM). Deze grote stap nemen zij met een belangrijke missie. Onder de naam Shared Compassion Swaziland (met hulp van anderen), willen zij zorg gaan dragen voor weeskinderen. “Dat gaan we concreet doen in woord en daad”, vertelt Birgitte. “Dus om ze over Jezus te vertellen, maar vooral ook door iets te doen; door ze een veilig thuis te bieden, blijdschap te geven en een hoopvolle toekomst.” De reden waarom het gezin voor Swaziland heeft gekozen is omdat het land veel weeskinderen telt. “Dat is een gevolg van de rampzalige HIV-epidemie. Er is geen land waar het aantal mensen wat geïnfecteerd is zo hoog is als in Swaziland. Het gevolg is dat er veel kinderen zijn, die beide ouders aan aids hebben verloren.” 

Dromen

Als fysiotherapeut was Anne van der Zaag, deel uitmakend van een medisch team, al twee maal eerder voor zending afgereisd naar Afrika. “Na de tweede reis naar Lesotho kwam hij zó enthousiast thuis, dat ik het gevoel had dat dit wel eens levensveranderend zou kunnen zijn”, vertelt Birgitte. Het stel kreeg een boek in handen, de roman ‘Angst’ van Tom Davis, over de problemen in Swaziland. “Een heftig boek waar we allebei door gegrepen waren. Naar aanleiding daarvan hebben we ons toen de vragen gesteld: ‘Wat willen we met de rest van ons leven, wat zit er in je hart, wat zijn je dromen? Ons antwoord kwam overeen; we willen het liefste zorg dragen voor de meest kwetsbare groep in de samenleving; weeskinderen.”

Doel

Om te ondervinden of het leven in Zuid-Afrika ook Birgitte en de kinderen zou aanspreken, werd er voor zomer 2012 een oriënterende reis geboekt, waarbij Swaziland en Lesotho werden aangedaan. Bij het verblijf bij Youth With a Mission in Swaziland vielen de puzzelstukjes ineen. “Hier hadden we meteen een klik”, vertelt Birgitte. In eerste instantie willen we helpen om de dromen van het Swazi echtpaar Petrus en Elizabeth te verwezenlijken. Dit stel heeft 14 weeskinderen opgenomen in hun gezin en hebben plannen om nog veel meer weeskinderen de helpende hand te bieden.” Het geloof speelt bij deze missie een belangrijke rol. “Maar het maakt niet uit naar welke kerk je gaat; dit gaat over kerkmuren heen!”, aldus Birgitte.

Ondersteunen

Met het oog op het vertrek dat begin volgend jaar gepland staat, zijn de eerste stappen al gezet. Zowel het huis als de fysiotherapiepraktijk van Anne staan te koop en worden er supporters gezocht om te helpen het gezin te ondersteunen in hun levensonderhoud. “We krijgen vaak reacties van mensen die het prachtig vinden maar zelf zo’n stap niet durven te maken. Op deze manier kunnen ze toch betrokken zijn door te steunen.”

Voor meer informatie: www.hart-voor-swaziland.nl