Daarom klopten we samen aan bij de gevangenis, maar we werden doorverwezen naar het hoofdkwartier. Daar werd ons verzocht een schriftelijk verzoek in te dienen wat we wilden doen, welke dag en voor welke gevangenis. Dus wij een keurige brief opgesteld en ingeleverd. Na een week kregen we een berichtje dat ons verzoek was geaccepteerd en dat we de `permit` konden ophalen. Tot onze verrassing hadden we toestemming om in elke willekeurige gevangenis ons ding te doen.

We reden daarom direct door naar Malkerns, 40 minuten van Mbabane waar de jeugd gevangenis voor mannen tussen de 15 en 25 jaar gevestigd is. We wilden gelijk spijkers met koppen slaan en afspraken maken. Dat verliep, zoals zovaak in Swaziland, lastiger dan verwacht want ….de chaplain was lunchen. Maar later in de week waren we welkom om de agenda´s op elkaar af te stemmen. Dus ook gelijk doorgereden naar de vrouwengevangenis, die op een paar kilometer afstand ligt. Daar waren we ook welkom, maar hooguit 1 keer per maand. Hier zitten 330 vrouwen vast.

Zo zijn we afgelopen maand 2 keer op de vrijdagmiddag naar de jongeren gevangenis geweest. En het is gaaf om er te zijn! Gaaf om die mannen op te zoeken, die letterlijk vastgelopen zijn en vast zitten, door de keuzes die ze hebben gemaakt. Zo zei Petros heel treffend, wachtend tot we binnengelaten werden: “’Wat een onuitgewerkte dromen zitten hier achter deze hekken”. Na de veiligheid maatregelingen in “de sluis”sta je ineens oog in oog met 152 stoere en minder stoere mannen, die afwachten wie nu weer wat komt doen. Alles staat al klaar onder een grote boom in de schaduw, de stoelen en een tafel als spreekstoel, gewoon buiten op een veldje. Gelijk wordt er gestart met gebed, want je hebt maar precies een uur. Dit bidden gaat in swazi stijl (laten we zeggen extreem vurig) en direct hierop volgend, zet een van de gevangenen in met een aantal gospels. Daarna wordt door de MC letterlijk “het woord”(je bijbel) overgegeven aan de pastor van dienst.

Zo hebben we ons de eerste keer wat uitvoeriger voorgesteld. En verteld met welk doel we naar hun toe gekomen waren. Om ze te bemoedigen, er voor hun te willen zijn en hen bekend te maken met Jezus. Swazi’s zeggen namelijk overwegend christen te zijn, maar 70 % is zionist, een stroming die het christendom combineert met het animisme (voorouderverering ) en Jezus niet erkennen als de zoon van God. In mijn introductie benoemde ik een boel keuzes, die ik had gemaakt in mijn leven en dat ik nu deze keuzes niet meer alleen hoefde te maken. Ook dat ik “the best choice ever” had gemaakt, door Jezus uit te nodigen in mijn leven en hoe dat mijn leven had veranderd. Ook vertelde ik hoe dat ertoe geleid had, dat ik nu in Swaziland was beland.

Dus vervolgens veel gesproken over keuzes maken in het leven. En onvermijdelijk deel je over wat de gevolgen kunnen zijn van verkeerde keuzes, je doel missen in je leven en hoe je doel in je leven kunt ontdekken. Misschien zeg je, best wel heftig voor een eerste keer, maar met de wetenschap dat sommige mannen er maar kort zitten, wil ik goed gebruik maken van elke mogelijkheid die me wordt gegeven. De afgelopen keer heb ik gedeeld wat voor een liefdevolle en betrouwbare Vader ze kunnen leren kennen. Ik denk, misschien heb ik maar een kans om ze te wijzen op Jezus, als de weg tot hun hemelse Vader. En dat deze Vader elk van deze mannen heeft gemaakt met een specifiek doel. Het overgrote deel van deze mannen groeien op zonder vader en weten weinig tot niets van liefde te ontvangen, laat staan uit delen. Deze plek waar ze nu tijdelijk zitten geeft ze veel tijd om na te denken en om keuzes te maken. Zodat onuitgewerkte dromen kans krijgen om gerealiseerd te worden. Zodat ze uit zullen komen op de juiste plek.

We zien elke keer uit naar deze bezoeken en wat God gaat doen met deze mannen en vrouwen.

Wanneer jullie dit gelezen hebben wil ik graag een uitdaging bij jullie neerleggen. Voor deze 152 mannen in gevangenschap, zou ik graag minimaal een dito aantal mannen willen mobiliseren, die eenmalig een tientje zouden willen betalen om ze een bijbel te kunnen geven. Zodat ze gewapend hun toekomst tegemoet gaan. En wanneer ze een keus maken om Jezus aan te nemen in hun leven, wil ik ze het gave boekje “the best choice ever” van David de Vos mee geven. Een boekje vol praktische handvaten voor een jong gelovige.

Deze actie heet “Toekomst voor een Tientje”