vaak dronken en misbruikte de meisjes van 8 (tweeling). Ook de vader was regelmatig dronken en ziek. Op een dag, kwam de eigenaar Zodwa vertellen dat de vader dood was en ze kwam kijken. Maar volgens Zodwa was de man flauw gevallen op de wc en had de eigenaar hem op bed gelegd. Ze wist zeker dat hij niet dood was, maar de eigenaar zei dat hij geen tijd en geld had voor een dokter en had de begrafenisondernemer al gebeld. Zo werd deze man afgevoerd. Ook de begrafenisondernemer wilde niet naar Zodwa luisteren. Ze hebben ijs op hem gedaan en toen ze hem later voor de begrafenis gingen halen, was hij niet om aan te zien, je kon zien dat hij schreeuwend gestorven was.

De 4 kinderen kwamen terecht bij Julius, maar inmiddels zijn ze allevier volwassen en zijn 3 van hen uit Nkwalini vertrokken. Maar 1 jongen bleef en trouwde met een Swazi. Deze jongeman stierf ook en liet zijn jonge vrouw en dochtertje achter. De vrouw bleef bij Julius wonen, maar de schoonzussen waren het hier niet mee eens. Ze kregen ruzie en nu Julius gestorven was, was er niemand meer, die het voor haar opnam. Het kwam voor de Hoge Raad, de schoonzussen beschuldigden de vrouw (die opnieuw zwanger was) van prostitutie, maar Zodwa heeft voor haar gepleit. De jonge vrouw moest terug naar haar ouders, maar het meisje van 4 zou daar geen enkele kans hebben om naar school te gaan. Dus Zodwa besloot om dit meisje (Lindi), dat ongeveer dezelfde leeftijd heeft als haar dochter, te beschermen en naar school te brengen. Ze heeft duidelijk tegen de schoonzussen gezegd dat ze zich niet met de ruzies wil bemoeien, maar het wil opnemen voor het meisje, dat anders geen toekomst heeft. Ze mag niet volledig bij Zodwa wonen, dus woont gedeeltelijk bij de kleinkinderen van Julius en komt soms logeren bij Zodwa, Lindi gaat nu samen met de dochter van Zodwa naar de NCP (Neighbourhood Care Point), de kleuterschool van Dudu, waar ik iedere maandag een verhaal uit de bijbel vertel.

Een voorbeeld van een kwetsbaar kind, waarvan de familie geschiedenis ingewikkeld en bizar genoemd kan worden. Ze is een meisje op de NCP, waarvan ik nu een beetje de achtergrond weet. Maar op de NCP zijn 40 kinderen, deze kinderen zijn de meest kwetsbare kinderen van Nkwalini en omgeving. Waarschijnlijk heeft ieder kind een gecompliceerd verhaal, waar vaak geen vaders in beeld zijn. Sommige kinderen hebben geen ouders, maar worden zo goed en kwaad als het gaat, opgevoed door grootouders. Of de ouders zijn ziek en van alle kinderen, die naar de NCP gaan, kan je zeggen dat ze arm zijn, niet genoeg geld hebben om voor de overheidskleuterschool te betalen.

Aan deze kinderen mag Dudu lesgeven, dat valt niet mee, 40 kinderen in een klein lokaal. Ze hunkeren naar aandacht, zowel positieve als negatieve, dat merk ik ook op de maandagochtend. Maar wat een voorrecht om ze mee te nemen in de bijbelverhalen en ze te leren over God, hun betrouwbare Vader en ze bekend te maken met Jezus en met de kracht van de Heilige Geest.